fbpx

Mese – híd

Minden anya-gyermek kapcsolat egyedi és különleges. A megfelelő kötődés kialakulása és fenntartása több szempontból is fontos. 

A szoros lelki kötődés teszi lehetővé többek között az érzelmek, nehézségek megbeszélését. A ráhangolódáshoz kiváló lehetőség a rendszeres meseolvasás.

A mese valójában egy híd, amely megfelelő légkört teremt. A biztonságot nyújtó, elfogadó, megértő légkörben lehet azonosítani, kifejezni és megbeszélni az érzelmeket, a nehézségeket. Az érzelmek felismerése, megnevezése és kezelése nem csak a gyermekek, de a felnőttek érzelemszabályozásának is fontos építőeleme. Az érzelmek felismerésével, megfelelő kezelésével elérhetjük, hogy nehéz érzések ne forduljanak dühbe, agresszióba, betegségekbe. Ezt az érzelmi tudatosságot egészen kicsi kortól, alapjaiból kell felépítenünk, mégpedig gyermekünkkel közösen.

A jó mesének több rétege van, nem csak egy konkrét cselekményről szól. Mélyebb érzelmi síkokat képes megérinteni  és olyan kérdésekre keresi a választ, amelyeket másképp nehezebb lenne megfogalmazni, tudatosítani. Azáltal, hogy egy történet szereplőinek érzéseibe és konfliktusaiba beleéljük magunkat, könnyebben megértjük saját érzéseinket és reakcióinkat is. Sőt, a jó mese megoldási stratégiákat ad, amelyek beépülnek gondolkodásunkba, eszköztárunkba.

Az anya és gyermeke közötti párbeszéd alapja a nyitottság és az empátia. A meseolvasás által megteremtett meghitt, elfogadó közeg segít az érzelmek azonosításában és feldolgozásában. Amikor együtt olvas mesét anya és gyermeke, könnyebben tudnak beszélni olyan témákról, melyeket máskor, hétköznapi helyzetekben nehéz volna megbeszélni.

A mesékben gyakran rejtőzik életbölcsesség és megoldást kínáló tanulság. Ez lehetőséget teremt, arra is, hogy közösen átgondoljuk azokat a helyzeteket, amelyekkel a mindennapjainkban szembesülünk. A mesék által közvetített üzenetek inspirálnak és segítenek új nézőpontokat találni. Megoldási stratégiákat nyújtanak nehéz helyzetek kezelésére.

Fontos, hogy a meseolvasás ne csak különleges alkalom legyen  életünkben, hanem része a mindennapjainknak. Az esti meseolvasás kiváló alkalom a közös, minőségi időtöltésre, és az érzelmek, gondolatok megosztására. Ezáltal épül az érzelmi tudatosság és az anya-gyermek kapcsolat is.

Az anya kulcsfontosságú szerepe abban rejlik, hogy ő nyitja meg az utat az érzelmekről, nehézségekről való beszélgetésekhez. Azáltal, hogy őszintén és nyitottan beszél érzésekről, inspirálhatja gyermekét arra, hogy ő is megoszthassa a saját élményeit és problémáit. Mindez egy közös meseolvasás kapcsán sokkal eredményesebb. Hiszen ez esetben a mese nyelvén, a mese szereplői és tettei kapcsán, a gyermek számára érthető módon tárulnak fel az ismeretek.

Az anya és gyermeke közötti kapcsolatot folyamatosan építeni, erősíteni kell, hogy kiállja az élet nehézségeit, szilárd köteléket biztosítson és megkönnyítse az érzelmek kifejezését. A mesék pedig ennek az életre szóló hídnak az alapjait rakják le. A mesékről való közös gondolkodással anya és gyermeke közelebb kerülnek egymáshoz, és mélyebb szinten értik meg egymást.

Ha segítő meséket keresel nehéz helyzetek megoldására, itt találod segítő meséinket!

Ha tetszett a cikk, hasonló tartalmakért iratkozz fel hírlevelünkre!


Folyamatban…
Sikeres feliratkozás

A „Feliratkozás” kapcsoló megnyomásával elismered, hogy megismerted és elfogadtad az ASZF és az Adatkezelési tájékoztató tartalmát.

Legyen mesés napod 🙂

Kövess minket!

Közzétéve: Vizvári Mesegyár

Meseíró család vagyunk. Mi magunk írjuk és illusztráljuk a meséinket, amelyeket nyomtatott mesekönyvek és e-könyvek formájában jelentetünk meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük