fbpx

Mit tehetünk az óvodai, iskolai kiközösítés ellen?

Veled is előfordult már, hogy a gyermeked szomorúan tért haza az óvodából vagy az iskolából azért, mert a társai kicsúfolták vagy kiközösítették? Mit tettél ebben a helyzetben?

Nyilván az első és legfontosabb, hogy megnyugtassuk a gyermeket, és éreztessük vele a szeretetünket, az elfogadásunkat. De valamit tennünk kell ezen túl is, hogy a gyermek megfelelően tudja kezelni az ilyen helyzeteket. Mert a gyermek közösségekben bizony előfordul a csúfolódás, a kiközösítés. Az kevés, ha azt mondjuk ,hogy „– Ugyan már, ne is törődj vele”. Ezzel nem segítünk, hiszen a gyermekünknek reggeltől délutánig valahogyan léteznie kell abban a közösségben, ahol éppen nem érzi jól magát.

Beszélgetnünk kell a gyermekkel, hogy pontosan értsük, mi is történt vele. Beszélnünk kell arról is, hogy ő mit érzett, mit érez ezzel a helyzettel kapcsolatban. Sokszor nem könnyű szóra bírni a gyermeket, nehezen tudjuk „kihúzni” belőle a részleteket.

Az úgynevezett segítő mesékben hasonló helyzetről olvashatunk, a gyermekünkkel együtt. A meseolvasás jó alkalmat teremt a beszélgetésre, például kezdhetjük így:

„– Veled is ez történt? Te is ezt érezted?” vagy „– Nem így történt? Akkor hogyan?”

A segítő mesék a helyzet megoldására is nyújtanak példát, mintát. Legközelebb, ha hasonló helyzetbe kerül a gyermek, már hivatkozhatunk arra, hogy „– Emlékszel, épp erről olvastunk legutóbb. Emlékszel még, mit tett akkor a mese hőse? Hogyan oldotta meg a helyzetet? Emlékszel? A mese végén minden jóra fordult. Elolvassuk ma este is?”

Mi a Vizvári Mesegyárban nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak szépen illusztrált izgalmas, vicces vagy kalandos történeteket gyártsunk. Minden mesénknek van valamilyen segítő vagy nevelő célja.

Az Űrfazék című mesénkben például a fazék az, akit kigúnyol a konyha összes lakója, mert szerintük elérhetetlen álmai vannak: űrhajós szeretne lenni. A fazék persze nem adja fel, így végül valóban kijut a világűrbe. Ott azonban újabb problémával kell szembenéznie: a bolygók és csillagok úgy gondolják, nem közéjük való. Űrfazék persze nagyon elkeseredik, de a saját bánatánál sokkal fontosabb benne a késztetés, hogy segítsen valakin, aki még nála is jobban el van keseredve. Megold egy nagyon komoly problémát az űrben. Teljesítményét mindenki elismeri, és befogadják.

A mese sorozat következő részében a falánk, gonosz Fekete Lyukról kiderül, hogy magányos. Azért feneketlen a bendője, mert nincsenek barátai. A mese végére már nem fenyegeti felfalással az egész galaxist. Megelégszik egy kis szilvás jégkrémmel, mert barátokra talál.

Ez a két lebilincselően izgalmas mese nem csak a bolygókkal és a világűr csodáival ismerteti meg a gyermekeket, hanem megküzdési stratégiát nyújt nekik kigúnyolás, kiközösítés, magányosság ellen is.

Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked megfelelően kezelje az ilyen helyzeteket a közösségben, rendeld meg most a két segítő mesét!

Legyen mesés napotok 🙂

Közzétéve: vizvarimesegyar

Meseíró család vagyunk. Mi magunk írjuk és illusztráljuk a meséinket, amelyeket nyomtatott mesekönyvek és e-könyvek formájában jelentetünk meg.

Leave a Reply

%d bloggers like this: